Nee zeggen tegen een opdracht

Gisteren was er weer eens zo'n moment dat je denkt, ik moet stoppen met meedenken en op de rem trappen. We proberen nu ad hoc in een malletje te passen dat gewoon niet past. En toen zei ik 'nee' tegen een opdracht. Tegen een vaste opdrachtgever.

Soms moet je niet meedenken maar doordenken

Nee zeggen tegen een opdracht gebeurt niet zo vaak. Soms moet het omdat het qua planning niet gaat of omdat je niet op één lijn raakt met een nieuwe opdrachtgever. Met een vaste opdrachtgever gebeurt dat hoogst zelden. Je kent elkaar. Ze kloppen meestal op tijd aan met nieuwe opdrachten, betalen je tarief zonder morren en inhoudelijk ben je op elkaar ingespeeld.

Een tekstschrijver moet kritisch durven zijnToch is elke opdracht een nieuwe, waar je onbevooroordeeld naar moet kijken, ook als het om een opdrachtgever gaat waarmee je al langer werkt. Past de opdracht binnen de oude doelstellingen? Zijn er nieuwe doelen gesteld? Wat zijn de verwachtingen? Even pas op de plaats maken voor je 'ja' zegt.
Gisteren zette ik de moeizame brainstormsessie in mijn hoofd even op pauze om de balans op te maken. De opdracht paste niet binnen de doelstellingen. De kans dat mijn bijdrage aan het geheel tot meerwaarde voor mijn opdrachtgever zou leiden, was vrijwel nihil. En daar trek ik een grens. Als de klant er niks aan heeft, ga ik niet uurtje-factuurtje maar wat doen.

'Ben je er nog?’
 'Ja, maar ik zie eerlijk gezegd geen mogelijkheden. Geen goede, althans.’
 'Oh…’

Eind goed, al goed

Een vaste opdrachtgever teleurstellen is nooit prettig. Gelukkig pakte ze het goed op. De beren die ik op weg zag, bleken overeen te komen met de twijfels die ze zelf had. Het bleek een mooi moment om de doelstellingen er nog eens bij te pakken en de balans op te maken. We gaan door op de al ingeslagen weg, want die werkt. De neuzen staan weer dezelfde kant op.

Het was goed om er weer eens aan herinnerd te worden dat ik niet gelijk in die meedenkmodus moet schieten. Als tekstschrijver moet je scherp blijven en focus houden op het scheppen van meerwaarde. Dat betekent tegengas geven en gas geven waar nodig. En soms, soms betekent dat 'gewoon' nee zeggen.